Internet (en) cultuurhistorie
2008.0300a
Surfen naar religieus erfgoed
Jean Penders



Internet, is dat vloeken in de kerk? Is het niet zo dat diegenen die religieus erfgoed gebruiken en waarderen niets met internet hebben en omgekeerd? Laten we eens enkele websites bezoeken. We zien dat sommige makers niet-gelovig zijn en dat de reacties van bezoekers op één en dezelfde site verschillen van “Moge de Heer U zegenen” tot ”super cool eh!!!”

Het valt op dat er geen enkele site is die de zeer diverse lading van dit speciale jaar dekt. De site van het religieuze jaar zelf (www.2008re.nl) is in de eerste plaats een digitale folder over de activiteiten. Veel van de informatie op internet is òf aan een specifieke religie gekoppeld, òf aan een categorie als architectuur of roerend erfgoed. Sites die alleen een godsdienst betreffen en niet het ermee samenhangende culturele erfgoed, blijven hier buiten beschouwing.

Websites met algemene informatie
Onder de relevante algemene sites moet www.Wikipedia.nl genoemd worden. Hier is informatie te vinden over zowel algemene begrippen, liturgische voorwerpen, gebouwen of rituelen alsook een chronologische ingang via jaartallen. Bekend kenmerk van Wikipedia is de open structuur: de drempel om informatie toe te voegen is laag en dat heeft voor- en nadelen.
Voor bijbehorende afbeeldingen zie:
Huizinge, constructie gotische kerk, Heveskes en OLV-kerk Maastricht.


Websites gekoppeld aan een religie
De site van het Joods Historisch Museum in Amsterdam (www.jhm.nl) heeft een grote rijkdom aan informatie, waaronder een begrippenlijst. Van de synagogen zijn de Amsterdamse gemakkelijk te vinden, andere alleen via beschrijvingen van joodse cultuur in een bepaalde plaats.
Een categorie religieuze gebouwen die steeds groter wordt is die van de moskee. De stichting Arabesk biedt een lijst hiervan (www.stichtingarabesk.nl), maar de algemene informatie over de islamitische cultuur blijft beperkt. Interessant is de start van een discussie, door een architect, over het soort architectuur dat voor nieuwe moskeeën gewenst is.
'Protestant' is een verzamelbegrip van een complexe wereld. Het 'Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme van 1800 tot heden' (www.hdc.vu.nl) lijkt op weg te helpen, maar blijkt voor gevorderden.
Voor inzicht in de katholieke cultuur is het Digitaal Katholiek Erfgoedhuis een bruikbaar begin (http://www2.ru.nl/nederlandskatholicisme/index.html). Een welhaast hemelse site is HeiligenNet (http://www.heiligen.net/index.html). Voor dit artikel van belang: de patroonheilige van de internetters is Isidorus van Sevilla, die rond 700 al een 20-delige encyclopedie schreef. Moderner is de Katholieke online encyclopedie (www.rkencyclopedie.nl).
Voor algemene informatie over de christelijke cultuur is de site van de Stichting Kerkelijk Kunstbezit Nederland (www.religieuserfgoed.nl) de beste ingang. Voor roerend erfgoed is het 'objecten ABC' uitstekend. De omschrijvingen zijn fraai geïllustreerd. De bruikbaarheid zou stijgen door de erg korte omschrijvingen aan te vullen met literatuurverwijzingen en dieplinks naar andere sites.
   Zie verder volgende kaart